Bosch, Reutlingen yonga plakası fabrikasında 5G testlerini başlatıyor
Uluslararası araÅŸtırma projesi, üretimde 5G’nin kullanımını inceliyor
- 5G, Endüstri 4.0’a baÅŸarılı geçiÅŸte önemli bir faktör olacak
- Bosch yarı iletken fabrikası, 5G’de lider bir rol oynuyor
- Bosch’un Dresden’deki yeni yonga plakası fabrikası, en başından itibaren 5G özelliÄŸine sahip olacak
- AraÅŸtırma projesi, yeni iletiÅŸim standardına yönelik koÅŸulları inceliyor
Stuttgart, Almanya – Endüstri 4.0 alanında öncü bir ÅŸirket olan Bosch, 5G’nin üretim ve lojistiÄŸin dijitalleÅŸmesi ve aÄŸa baÄŸlı hale gelmesinde önemli bir yapı taşı olduÄŸuna inanıyor. Åžirket, Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında bir 5G ağının kurulumu için uyumluluk testlerine ve kanal ölçümlerine baÅŸlıyor. Bosch CDO/CTO’su Dr. Michael Bolle, “Bosch olarak 5G’nin araÅŸtırma ve geliÅŸtirme çalışmalarına erken baÅŸladık ve bu yeni mobil iletiÅŸim standardının Endüstri 4.0’a geçiÅŸi hızlandıracağına inanıyoruz” dedi. Bu nedenle ÅŸirket, gerçek üretim ortamlarında yeni iletiÅŸim standardını test etmeyi, kanıtlamayı ve deÄŸerlendirmeyi hedefleyen uluslararası 5G-SMART araÅŸtırma projesinde aktif bir rol oynuyor. 5G-SMART proje ortakları, Bosch’un Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında, Ericsson’un Kista / İsveç’teki lokasyonunda ve Fraunhofer IPT’nin Aachen’daki 5G Avrupa Sanayi Kampüsünde 5G üretim uygulamalarını test edecek.
Reutlingen’deki Bosch yonga plakası fabrikasında bir 5G ağı kuruluyor
Endüstriyel üretim, dijital dönüÅŸümden geçiyor; manuel süreçler azalıyor, teknik destek sistemleri ilerleme kaydediyor, sensörler çok çeÅŸitli verileri iletiyor ve insanlar, makineler ve sistemler arasındaki baÄŸlantı derecesi artıyor. Bunların tamamında 5G, anahtar konumda yer alıyor. Bolle, “Hızlı, güvenilir ve güvenli veri iletimi, Endüstri 4.0’ın temelini oluÅŸturuyor. Bunun 5G ile birleÅŸtirilmesi, fabrika üretimini daha fazla geliÅŸtirmemizi ve iyileÅŸtirmemizi saÄŸlayacak” dedi. Bosch, Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında, 5G'nin üretimi ne ÅŸekilde etkilediÄŸini incelemek üzere tasarlanan uyumluluk testlerini Ericsson iÅŸ birliÄŸiyle baÅŸlatıyor. Bosch’ta araÅŸtırmacı olarak görev yapan ve uluslararası 5G AÄŸa BaÄŸlı Endüstriler ve Otomasyon BirliÄŸi’nin (5G-ACIA) BaÅŸkanı olan Andreas Müller, “Yarı iletken üretimi oldukça karmaşık ve hassastır. Bu mikroskobik yonga plakaları, hava yastıklarından akıllı telefonlara ve elektrikli bisikletlere kadar geniÅŸ bir yelpazedeki ürünlerde kullanılmadan önce, 1.000’in üzerinde teste tabi tutuluyor. Fabrika ortamında, elektromanyetik dalgalar bir parazit kaynağı oluÅŸturabilir. Bu nedenle, 5G’nin üretim üzerindeki etkisini test ediyoruz” dedi.
Öte yandan kanal ölçümleri de gündemde. Kanal ölçümlerinin, optimum aÄŸ kapsamının nasıl saÄŸlanacağına ve verici antenlerinin fabrika içerisinde hangi noktalara ve ne yoÄŸunlukta yerleÅŸtirilmesi gerektiÄŸine dair bilgiler saÄŸlaması bekleniyor. Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında bir 5G test ağı kuracak olan Bosch, bu bulguları kullanmak istiyor. Åžirket, bu 5G test ağında ilk 5G uygulamalarını kullanıma sokacak. Bu süreçte mühendisler, makinelerin ve sistemlerin 5G ile nasıl çalışabileceÄŸini gözlemleyecek, Wi-Fi veya kablolu baÄŸlantıya oranla bu baÄŸlantının nasıl daha iyi ve etkili olabileceÄŸini araÅŸtıracak. Uygulama alanları arasında, bir yerel bulut aracılığıyla yönlendirilebilecek otonom taşıma sistemleri, makinelere uzaktan eriÅŸim ve endüstriyel sistemler arasında iletiÅŸim yer alıyor.
Dresden yonga plakası fabrikası: Bosch’un ilk 5G özellikli yarı iletken fabrikası
Reutlingen araÅŸtırma projesinden elde edilen sonuçlar, ÅŸirketin Dresden’deki yeni yonga plakası fabrikasında gelecekte 5G ağının planlamasında da kullanılabilecek. Bolle, “Dresden’de, Bosch’un dünya genelindeki ilk 5G özellikli yarı iletken fabrikasını inÅŸa ediyoruz. Tesis, ilk günden itibaren 5G’ye hazır olacak” dedi. Bosch, ÅŸirketin tarihinde tek seferde yaptığı en büyük yatırım olan yeni yonga plakası fabrikasına yaklaşık 1 milyar Euro harcıyor. Bu fabrikada yarı iletken üretiminin 2021’in sonu itibarıyla baÅŸlaması planlanıyor.
Mikroelektronik, çeÅŸitli seviyelerde Endüstri 4.0’ın yolunu açıyor. Birincisi, Endüstri 4.0 akıllı sensörler olmadan düÅŸünülemez. İkincisi ise yonga plakası üretimi, aÄŸa baÄŸlı üretimin öncülerinden biridir. Neredeyse tamamen otonomdur ve üretim süreçlerini gerçek zamanlı olarak optimize etmek için yapay zeka kullanır.
AB araÅŸtırma projesi, üretimde 5G’ye yönelik koÅŸulları inceliyor
5G-SMART projesi için, telekomünikasyon ÅŸirketleri, aÄŸ ve fabrika operatörleri, makine mühendisleri ve üniversiteler olmak üzere birçok alanı kapsayan bir ekip, 5G ile Endüstri 4.0 çözümlerini bir araya getiriyor. Proje ortakları, ayrıca Bosch’un Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında elektromanyetik uyumluluÄŸu (EMC) test ediyor, kanal ölçümleri yapıyor ve 5G’nin gerçek bir üretim ortamında nasıl sonuçlar verdiÄŸini deÄŸerlendiriyor. Buna ek olarak, yeni 5G iÅŸ modellerini tespit etmeyi hedefliyorlar. Avrupa BirliÄŸi tarafından finanse edilen projenin, toplamda 2,5 yıl sürmesi ve Kasım 2021’de sona ermesi planlanıyor.