Cobot’lar iş sağlığı ve güvenliğini sağlıyor, kazaları önlüyor.
İş sağlığı ve güvenliği alanında son yıllarda yaşanan ve üzücü sonuçlar doğuran kazalar, güvenli üretim ortamını önemli hale getiriyor.
insanla iÅŸ birliÄŸine dayalı cobot’ları, risk deÄŸerlendirme analizlerine baÄŸlı olarak güvenlik bariyerleri olmadan güvenle kullanılıyor
Son dönemlerde iÅŸ kazaları ve iÅŸçi ölümlerinde yaÅŸanan artış nedeniyle iÅŸletmeler güvenli üretim ortamını saÄŸlamaya ihtiyaç duyuyor. İşçi SaÄŸlığı ve İş GüvenliÄŸi Meclisi verilerinden alınan bilgilere göre her yıl iÅŸ kazalarında 2,3 milyon kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, dünyada yılda 300 milyondan fazla iÅŸ kazasının meydana geldiÄŸi tahmin ediliyor. Özellikle Türkiye’nin iÅŸçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olması, önlemin aciliyetini ortaya koyuyor.
Universal Robots endüstriyel robotun yeniden keÅŸfini gerçekleÅŸtirerek 2000’li yılların başında iÅŸ birliÄŸine dayalı çalışan kolaboratif robot ‘cobot’u’ otomasyon dünyasının hizmetine sunmuÅŸtu. Cobot’un saÄŸladığı güvenlik ve diÄŸer teknik avantajlar, cobot ile yan yana çalışan operatörelere, profesyonel yöneticilere ve iÅŸverenlere önemli katkılar saÄŸlıyor. Universal Robots, dünyanın bir numaralı kolaboratif robot markası olarak 10 yıl gibi kısa bir sürede 50’den fazla ülkede toplamda 25 binden fazla cobot kurulumuyla otomasyonu herkes için güvenli ÅŸekilde eriÅŸilebilir hale getiriyor.
“Cobot’lar iÅŸ kazalarını önlerken, verimi artırıyor”
Üretim sürecinde kullanılan endüstriyel robotların tehlikeli olduÄŸuna iliÅŸkin bir algı olduÄŸunu, Universal Robots’un cobot’ları ile bu algıyı yıkmayı amaçladıklarını belirten Universal Robots Türkiye Satış GeliÅŸtirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, “İş kazalarında Türkiye verileri oldukça üzücü. Bu açıdan, her iÅŸletmenin bu tabloyu düzeltme yönünde adımlar atması gerekiyor. Endüstriyel üretimlerde, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iÅŸ yapış biçimleri, insanlar için hata yapma ihtimalini ve iÅŸ kazalarını artırabiliyor. İnsanla iÅŸ birliÄŸine dayalı robot olarak nitelediÄŸimiz cobot ise insanlar için hiçbir tehlike oluÅŸturmuyor. Risk deÄŸerlendirme analizlerine baÄŸlı olarak güvenlik bariyerleri olmadan kuruluyor. Cobot’lar, geleneksel robotlara göre güvenlik standartları daha yüksek olduÄŸundan, güvenlik kafesi olmadan insanlarla birlikte rahatça çalışma imkanı sunuyor. Cobot’lar, karşılaÅŸtığı bir kuvvete baÄŸlı olarak otomatikman durduÄŸu için tehlikeyi de bertaraf ediyor. Böylece, cobot’lar iÅŸ kazalarını önlerken, hata yapma ihtimalini de ortadan kaldırdığı için verimi artırıyor” dedi.
Cobot’larla üretim yalın hale geliyor
Ayrıca Universal Robots cobot’larında 7 adet sabit 10 adet ayarlanabilir güvenlik fonsiyonu bulunduÄŸunu belirten Gök, cobot’ların gerek az alan kaplaması gerekse üretim ortamlarında istenildiÄŸi gibi konumlanabilmesi, risk analizlerine baÄŸlı olarak güvenlik kafesi olmadan kullanılabilmesi özellikleriyle üretimin daha yalın hale geldiÄŸini ifade ediyor. Bunun sonucu olarak da daha güvenli, maliyet ve kalite yönetiminin etkin bir ÅŸekilde yapıldığı iÅŸ ortamlarının oluÅŸturulabildiÄŸini sözlerine ekledi.
“Zor, sıkıcı ve tehlikeli iÅŸler cobot’a emanet”
Gök, “Ayrıca cobot’lar çalışan saÄŸlığı ve güvenliÄŸini olumsuz ÅŸekilde etkileyen birçok iÅŸ ortamında insanla yan yana ya da bağımsız olarak kullanılıyor. Bu uygulamalar, sürekli ağır yük kaldırma operasyonları olan paketleme, paletleme, montaj, pres ve makine besleme, boya, alma-bırakma, laboratuvar uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Zor, sıkıcı ve tehlikeli iÅŸler cobot’lara verilerek, çalışanlar üretim süreçlerinde daha etkin ve aktif bir ÅŸekilde yer alıyor” diyerek sözlerini noktaladı.