Gençler bu makine eğitimini sevdi
Mesleki teknik liselerde uygulanan müfredatın ihtiyaçları karşılamaması buradaki modernizasyon çalışmalarını hızlandırırken, Topkapı Okulları’nda kurulan Tezmaksan Sınıfındaki eÄŸitim, makine bölümüne ilgiyi yüzde 27’den yüzde 67’ye çıkardı.
Milli EÄŸitim Bakanlığı, meslek liselerinin önünü açmak ve çağın ihtiyacına uygun ÅŸekilde modernize etmek için TOBB baÅŸta olmak üzere kamu ve özel sektör iÅŸ birlikteliklerine devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji partneri Tezmaksan tarafından kurulan ve bakanlığın onayıyla talaÅŸlı imalat sektöründe çalışmak isteyen gençlere ücretsiz eÄŸitimler düzenleyen Tezmaksan Akademi’nin Topkapı Okullarında hayata geçirdiÄŸi proje ise sonuçlarıyla dikkat çekti.
İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ÅŸubelerinde gençlere operatör, kesici takım teknolojisi, CNC iÅŸleme merkezi, robot ve otomasyon eÄŸitimlerini ücretsiz olarak veren, yanı sıra meslek liseleri ve meslek yüksekokullarıyla iÅŸbirliÄŸi içinde bulunan Tezmaksan Akademi, Topkapı Okulları’nda uygulama sınıfı açtı. ÖÄŸrencilerin mülakat ile seçildiÄŸi, teorik ve uygulamalı eÄŸitimlerin teknik gezilerle desteklendiÄŸi, imalat sanayisinin önemli yöneticilerinin usta öÄŸretici olarak derslere katılıp üretimin yeni biçimini ve gideceÄŸi yeri anlattığı müfredat, makine ve takım tezgahları bölümüne ilgiyi arttırdı. Önemli sanayi kuruluÅŸlarında staja imkan tanıyan, burs imkanlarıyla da gençlerin kendilerine daha fazla yatırım yapmasını destekleyen Tezmaksan Sınıfları sonrası 2020-2021 eÄŸitim-öÄŸretim döneminde okulun makine bölümünü tercih edenlerin oranının yüzde 27’den yüzde 67’ye çıktığı belirlendi.
‘Sanayide iÅŸ var’ dedik, gençleri eÄŸitip iÅŸe yerleÅŸtirdik
Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hakan AydoÄŸdu, “’Sanayide iÅŸ var’ diyerek kurduÄŸumuz akademi kısa zamanda sektöre önemli katkılar sundu. Lise ve meslek yüksekokullarıyla eÄŸitim iÅŸbirlikleri kurduk ve uygulamalı eÄŸitimler verdik, makine ve ekipman desteÄŸi saÄŸladık. Yine lise ve yüksekokul mezunu olan ve sanayide çalışmak isteyen gençlere pandemi öncesi sınıf içi eÄŸitimler, pandemi döneminde ise online eÄŸitimler verdik, vermeye devam ediyoruz. Teknolojiyi, ihtiyaçları ve uygulamayı temele alan, aynı zamanda süreci eÄŸlenceli ve yaratıcı bir hale getiren müfredatımızı ve modelimizi Tezmaksan sınıfları altında birde lisede uygulayalım istedik. Topkapı Okulları’nda açtığımız sınıflar, sanayinin deÄŸerini gerçekten ortaya koyan modellerin hem öÄŸrencilerden hem de ailelerden büyük kabul gördüÄŸünü gösterdi bize. YaÅŸanan yoÄŸun talebin nedeninin bu olması, doÄŸru yolda olduÄŸumuzu gösterdiÄŸi gibi, bu projeyi büyütme noktasında da ön açıcı oldu.” dedi.
İş beğenmeme eğilimi tam bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanıyor
Yeni nesille ilgili sıklıkla, “Åžimdiki gençler iÅŸ beÄŸenmiyor” eleÅŸtirilerinin yapıldığına da iÅŸaret eden AydoÄŸdu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Gençlerin iÅŸ beÄŸenmeme eÄŸilimlerinin, meslek liseleri hakkında tam bilgi sahibi olmamalarından kaynaklandığını görüyoruz. Tam bilgi edindiklerinde ve donanımlı bir hale geldiklerinde bu tutumlarının deÄŸiÅŸtiÄŸini ortaya koyan iyi örneklerle karşılaÅŸtık. Meslek liseli gençlere, ‘Kir ve pas içinde çalışmak istemiyorum’ kliÅŸesini bir kenara bırakmalarını söylüyoruz. Çünkü onların gözünde büyüyen iÅŸler artık, bilgisayar kontrollü teknolojilerle yapılıyor. CNC operatörü demek, her sektörde, her fabrikada iÅŸ bulabilecek biri demek. Sebat ederek bu iÅŸi öÄŸrenirlerse 5-6 yılda kendilerine çok güzel bir gelecek hazırlayabilirler.”
İmalat sanayisinde üretimin artık akıllı otomasyon sistemleri ve robot çözümleri ile yürütüldüÄŸüne de dikkat çeken AydoÄŸdu, “GeleceÄŸini sanayide kurgulayan gençlere CNC’nin ABC’sini öÄŸretiyoruz. Üretim yürek iÅŸi, eÄŸitim de öyle… Endüstrinin temel taşı olan bu teknolojileri verimli kullanarak gençlerin fabrikalara, atölyelere adımlarını saÄŸlam atmasını istedik” dedi.