İleri İmalat Teknolojilerinde Millileştirme Adımı
Savunma, havacılık, otomotiv, kalıpçılık, dental ve medikal alanlarda karmaşık geometrilere sahip parçaların üretimi için kapsamlı bir iÅŸ birliÄŸine gidildi.
Sanayinin birçok alanında üretim sınırlılıklarını ortadan kaldıran 3 boyutlu eklemeli imalat teknolojilerinin millileÅŸtirilmesi için kapsamlı bir iÅŸ birliÄŸi hayata geçirildi.
SAHA İstanbul, Ermaksan, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Mayıs Tasarım ve Toyetetsu'nun içinde bulunduÄŸu konsorsiyumun bu konuda geliÅŸtirdiÄŸi projenin, TÜBİTAK Sanayi Yenilik AÄŸ Mekanizması (SAYEM) tarafından desteklenmesi kararlaÅŸtırıldı.
Proje kapsamında, ileri imalat teknolojilerinin millileÅŸtirilmesi için gerekli üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸi kurulacak.
Yerli eklemeli imalat makinesinin uluslararası standartlara ulaÅŸtırılması için yol haritası, uygulama planları ve yönetim modelleri oluÅŸturulacak.
Enavision'ın teknoloji hazırlık seviyesinin 9'a ulaştırılması ve ticarileştirilmesi sağlanacak.
Yerli teknoloji, ham madde ve yetiÅŸmiÅŸ insan gücünün saÄŸlanması için ihtiyaç duyulan bilgi havuzu oluÅŸturulacak.
Yüksek teknolojili ürün gruplarında, yurt içi ve yurt dışı sektörü etkileyecek rekabet kabiliyeti oluÅŸturularak cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacak bir projenin kapsamlı yol haritası çıkarılacak.
GeliÅŸtirilecek mevcut ve/veya sektöre yönelik yeni makine modelleri ile ithal ürünler, yerlileÅŸtirilecek.
Proje hedef sektörleri olan savunma, havacılık, otomotiv , kalıpçılık, dental ve medikal alanlarda karmaşık geometrilere sahip, topoloji optimizasyonu yapılmış, hafifletilmiÅŸ, tedariÄŸi mevcut yöntemlere göre daha kolay olan, kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ, az adetli seri üretimlerde maliyet avantajı sunan parçaların üretilebilirliÄŸi ve üretilen parçaların doÄŸrulanması saÄŸlanacak.
Türkiye'nin ilk 3 boyutlu metal yazıcısı
Türkiye'nin önde gelen makine üreticilerinden Ermaksan, son dönemde yürüttüÄŸü çalışmalarla Türkiye'nin ilk 3 boyutlu metal yazıcısı Enavision'ı ortaya koydu.
GeliÅŸtirme çalışmaları süren Enavision, klasik yöntemlerle üretilemeyen, karmaşık geometrilere sahip ürünlerin üretimine imkan saÄŸlayacak. Birkaç proses adımı ile birden fazla parçanın birleÅŸtirilmesi ile üretilebilen ürünler, tek bir proses ile tek parça olarak üretilebilecek.
Lazer ergitme ile üretilen parçalar, yüzde 99'un üzerinde yoÄŸunluÄŸa ve iyi mekanik özelliklere sahip olacak.
Bu teknoloji, tasarım konusunda özgürlük sunarken, hızlı ve hassas, düÅŸük maliyetli ve çevre dostu üretime imkan veriyor.
Enavision ile kullanılacak özel metal tozlarla biyo-uyumlu, hafif malzemeler üretilerek diÅŸ implantı, diÅŸ kalıbı ve vücuda uyumlu protez parçaları üretilebilecek.
Otomotiv endüstrisinde hafifletilmiÅŸ, dayanımı yüksek parça ve kalıp parçaları, uygun malzeme ve tasarımlarla birlikte ortaya konulabilecek.
Kullanılan materyallerin hafifletilmiÅŸ ve dayanıklı olması, havacılık sektöründe yakıt tasarrufu saÄŸlamakla birlikte, istenilen mekanik özelliklerin elde edilmesine de imkan sunuyor.