İş güvenliğinde yeni düzenleme şart!
Türkiye, onusunda henüz istenilen seviyede deÄŸil. Uzmanlara göre hem yeni düzenlemeler yapılmalı hem de bilinçlendirme faaliyetleri artırılmalı.
Yüzde 98’i önlenebilir
‘İşyerlerinde her zaman güvenlik ve saÄŸlık öncelik olmalı’ diyen İş SaÄŸlığı ve İş GüvenliÄŸi Uzmanı, TÜGİAD Genel BaÅŸkan Yardımcısı Åžebnem Akman Balta, “İş hayatında en önemli konuları başında İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi (İSG) geliyor. AraÅŸtırmalara göre iÅŸ kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının yüzde 99'u önlenebilirken, gerekli önlemler alınmadığı için her yıl iÅŸ kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok kayıp yaÅŸanıyor. Türkiye, İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi (İSG) konusunda henüz istenilen seviyede deÄŸil. Bunun için yeni düzenlemeler ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılmalı” dedi.
Bakan da dikkat çekti
İSG alanında kamusal denetime iÅŸaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'İSG hizmetinin parasını patron ödüyor. Patronun ödediÄŸi İSG kurumu iÅŸleyebilir mi?' diyerek, bunun deÄŸiÅŸmesine yönelik kanun teklifi hazırlayacağını duyurdu.
Bakan Bilgin’in çok önemli bir noktaya dikkat çektiÄŸini aktaran Balta, “Bu konunun bir an önce deÄŸiÅŸtirilmesi gerekiyor. Ayrıca A sınıfı çok tehlikeli iÅŸ grubuna B sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bakması veya B sınıfı iÅŸ yerine C sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı atanmasının yasal olarak önüne geçilmesi gerekmekte. Özellikle A sınıfı uzman kalifiyesi aldığı riske oranlandığı zaman minimum 40 bin TL üzerinde olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yetki alanı genişlemeli
İşe alımdan itibaren iÅŸ güvenliÄŸine verilen önemim artırılması gerektiÄŸini kaydeden Balta, “İşe alınan kiÅŸi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ile gerekli oryantasyon ve iÅŸ güvenliÄŸi eÄŸitimlerini tamamlayarak iÅŸe baÅŸlamalı. Ayrıca İş güvenliÄŸi uzmanlarının yetki alanları da geniÅŸletilerek iÅŸ yeri ile ilgili yaptığı uyarıların ciddiye alınması konusunda iÅŸveren ve devlet anlamında eÄŸer hukuki ve uygulanabilir bir talep ise deÄŸerlendirilmesine izin veren bir sistem olmalıdır. DeÄŸerlendirilemeyen durumların ise yazılı açıklaması sisteme yüklenmelidir ki sistem iÅŸleyiÅŸi doÄŸabilecek tüm deÄŸiÅŸimlerde duruma herkesin hâkim olmasını saÄŸlasın” diye konuÅŸtu.
Zorunlu ders olmalı
İş güvenliÄŸi konusunun aynı zamanda bir kültür meselesi olduÄŸunu kaydeden Balta ÅŸunları söyledi: “Özellikle 30 - 40 yaşını geçmiÅŸ kiÅŸilere iÅŸ güvenliÄŸi bilincini aşılamak zor olabiliyor. O yüzden çocukluk çaÄŸlarından itibaren özellikle ortaokul son sınıfta baÅŸlamak üzere liselerde de iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi dersleri konulmalı. İş güvenliÄŸi eÄŸitimi zorunlu eÄŸitim içerisine alınmalı ki bu deÄŸer ve algı oluÅŸmuÅŸ olarak çalışmaya baÅŸlasınlar. Genç nesilde güvenlik kültürü aşılanırsa kiÅŸilerde daha hassasiyet ile yaklaşım söz konusu olup saÄŸlığını ve iÅŸyerinin güvenliÄŸini daha fazla düÅŸünecektir.”