İSO Türkiye İmalat PMI nisanda 50,4 oldu
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI nisanda 50,4’e geriledi ve genel faaliyet koÅŸullarında çok sınırlı bir iyileÅŸmeye iÅŸaret etti. Sektörün performansı 11 aydır devam eden büyüme döneminin en ılımlı artışını sergiledi. Nisanda hem üretim hem de yeni sipariÅŸler yavaÅŸlama kaydetti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI nisan verilerine göre Covid-19 salgınının son dalgası, anket kapsamında takip edilen 10 sektörün tamamını üretim yönünden olumsuz etkiledi ve üretimde genele yaygın bir yavaÅŸlama gözlendi. GeniÅŸ çaplı ivme kaybının yaÅŸandığı yeni sipariÅŸlerde sadece kara ve deniz taşıtları sektörü artış bildirdi. Sektörlerin çoÄŸunda çalışan sayılarının artmaya devam etmesi, anketin görece olumlu geliÅŸmesi oldu.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Nisan 2021 dönemi sonuçları açıklandı. EÅŸik deÄŸer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileÅŸmeye iÅŸaret ettiÄŸi anket sonuçlarına göre, martta 52,6 olarak ölçülen manÅŸet PMI nisanda 50,4’e geriledi ve genel faaliyet koÅŸullarında çok sınırlı bir iyileÅŸmeye iÅŸaret etti. Sektörün performansı 11 aydır devam eden büyüme döneminin en ılımlı artışını sergiledi. Nisanda hem üretim hem de yeni sipariÅŸler yavaÅŸlama kaydetti. Anket katılımcıları bu durumu genel olarak Türkiye’de Covid-19 pandemisinin yeniden yükselmesine baÄŸladı. Üretimdeki yavaÅŸlama üç aylık büyümenin ardından gerçekleÅŸti. Yine de yaÅŸanan ivme kaybı geçen yılın nisan ve mayıs aylarındaki ilk pandemi dalgasıyla kıyaslandığında çok daha hafif gerçekleÅŸti.
Toplam yeni sipariÅŸlerde yaÅŸanan yavaÅŸlamaya karşılık, uluslararası talepte güçlenme sinyalleri gözlendi ve yeni ihracat sipariÅŸleri üst üste dördüncü ay artış gösterdi.İmalatçılar nisan ayında da yeni istihdam yaratmaya devam etti ve bu geliÅŸme mevcut artışı trendini 11 aya ulaÅŸtırdı. Öte yandan nisandaki artış, söz konusu artış döneminin en düÅŸük hızında gerçekleÅŸti. Personel sayılarında devam eden artış ve yeni sipariÅŸlerin ivme kaybetmesi, firmaların tamamlanmamış iÅŸleri üzerinde çalışmalarına olanak saÄŸladı ve birikmiÅŸ iÅŸler Mayıs 2020’den beri en yüksek oranda azaldı.
Enflasyonist baskılar ikinci çeyreÄŸin başında yüksek düzeyini korudu. Girdi maliyetlerinde keskin artış kaydedilirken firmalar bu artışı genellikle Türk lirasındaki deÄŸer kaybı, ham madde fiyatlarındaki yükseliÅŸ ve bazı durumlarda da arz eksikliklerine baÄŸladı. Ham madde teminindeki zorluklar ve dünya genelindeki nakliye sorunlarına baÄŸlı olarak tedarikçilerin teslimat sürelerinde devam eden güçlü artışlar, arz yönlü sorunların sürdüÄŸüne iÅŸaret etti. Tedarikçi performansındaki bozulma mart ayına göre deÄŸiÅŸim göstermedi. Girdi maliyetlerindeki yükseliÅŸlerin genel olarak satış fiyatları kanalıyla müÅŸterilere yansıtıldığı gözlendi. Satış fiyatlarında keskin artış kaydedildi ve bu artış geçmiÅŸ dönem ortalamasına göre çok daha hızlı gerçekleÅŸti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında deÄŸerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, ÅŸunları söyledi:
“YaÅŸanan son COVID-19 dalgasının etkileri Nisan ayında Türk imalat sektörüne belirgin ÅŸekilde yansıdı. MüÅŸterilerin yeni projelere girmekten uzak durması, üretimi ve yeni sipariÅŸleri yavaÅŸlattı. Öte yandan, yeni ihracat sipariÅŸlerinin ve istihdamın artmaya devam etmesi gibi bazı olumlu bazı sinyaller de söz konusuydu. Önümüzdeki aylarda sektörün performansı büyük olasılıkla vaka sayılarının ne kadar hızlı azaldığına baÄŸlı olacak, salgının yavaÅŸlaması sektörün daha normal bir ortamda çalışmasına yardımcı olacaktır."
Son dalga, 10 sektörün tamamını olumsuz etkiledi
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI nisan verilerine göre Covid-19 salgınının son dalgası, anket kapsamında takip edilen 10 sektörün tamamını üretim yönünden olumsuz etkiledi ve üretimde genele yaygın bir yavaÅŸlama gözlendi. Benzer ÅŸekilde geniÅŸ çaplı ivme kaybının yaÅŸandığı yeni sipariÅŸlerde ise sadece kara ve deniz taşıtları sektörü artış bildirdi. Sektörlerin çoÄŸunda çalışan sayılarının artmaya devam etmesi, anketin görece olumlu geliÅŸmesi olarak kaydedildi. Yeni sipariÅŸlerin önemli ölçüde yavaÅŸladığı aÄŸaç ve kağıt ürünleri sektöründe üretimdeki en belirgin düÅŸüÅŸ yaÅŸandı. Üretimde en ılımlı yavaÅŸlama ise ana metal sanayinde gerçekleÅŸti. Kara ve deniz taşıtları sektöründeki firmaların yeni sipariÅŸleri son üç ayda ilk kez artış gösterdi. DiÄŸer tüm sektörlerin yeni sipariÅŸleri ivme kaybetti. Gıda ürünleri, ana metal sanayi ve tekstil ürünleri sektörlerinin yeni ihracat sipariÅŸleri artış kaydetti. Sektörlerin çoÄŸunluÄŸu yeni iÅŸe alımlara devam etti. Giyim ve deri ürünleri ile gıda ürünleri hariç tüm sektörlerde iÅŸgücü sayıları arttı. İstihdamda en güçlü artışlar ana metal sanayi ile makine ve metal ürünleri sektörlerinde gerçekleÅŸti. On sektörün tamamında tedarikçilerin teslimat süreleri deÄŸiÅŸen düzeylerde artış gösterdi. Tedarik zincirlerindeki en belirgin bozulma makine ve metal ürünleri sektöründe gerçekleÅŸirken gıda imalatçılarının teslimat süreleri çok hafif arttı. Gıda ürünleri, arz tarafındaki bu görece olumlu tablonun sonucu olarak, hem girdi maliyetlerinin hem satış fiyatlarının en düÅŸük oranda arttığı sektör oldu. Buna raÄŸmen, enflasyonist baskılar güçlü seyretmeye devam etti. Girdi maliyetlerinde en keskin artış ana metallerde gerçekleÅŸirken en yüksek nihai ürün fiyatları enflasyonu ise aÄŸaç ve kağıt ürünlerinde kaydedildi. Sektörlerin çoÄŸunda iÅŸ yüklerinin azalması, imalatçıların satın alma faaliyetlerini yavaÅŸlatmasına yol açtı. Satın alma hacminde artış gerçekleÅŸen tek sektör tekstil oldu. Girdi stokları yaygın bir ÅŸekilde azaldı.