Dünyayı ve ülkemizi etkileyen korona virüsün hayatı ve ticareti olumsuz etkilediÄŸi günümüzde, Metal ve Makina Sektörünün İletiÅŸim Portalı olan MetalMakina Dergisinin yeni sayısı ile yine beraberiz.
Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki tahribatını azaltmak için alınan tedbirlerin önemli olduÄŸunu; ancak Türkiye’nin hızla salgın sonrasına hazırlanması gerektiÄŸini dile getiren TİAD BaÅŸkanı Fatih Varlık, “Bu bir dünya krizi. Çin’den baÅŸlayıp Avrupa’ya, sonra Kıta Amerika’sına geçti ve küresel tedarik zincirleri kırıldı. Kriz, ÅŸapkamızı önümüze koyup yerli üretimin ne kadar önemli olduÄŸunu, deÄŸiÅŸen dünyaya çok çabuk adapte olma zorunluluÄŸumuzu daha net anlamak için bir fırsat verdi” dedi. Varlık, salgın sonrası daha güçlü ve hızlı bir geri dönüÅŸ ve toparlanma için uzaktan eÄŸitimle personelin niteliÄŸinin artırılabileceÄŸini, daha rekabetçi üretim için ise otomasyon sistemlerine yatırım yapılabileceÄŸini kaydetti.
TİAD, Kovid-19’un takım tezgahları sektörüne etkilerini ölçümledi. En yoÄŸun daralma otomotiv sektöründe yaÅŸandı. Türkiye yerli üretim ve desteklerle takım tezgahlarında kendi baÅŸarı hikayesini yazabilir
Katma deÄŸerli üretim ve ihracat için stratejik öneme sahip olan takım tezgahları sektörü Kovid-19 salgınından ciddi ÅŸekilde etkilenirken, TİAD’ın sektörel etki analiz araÅŸtırması, sipariÅŸ iptallerinin otomotivde yüzde 73’lere çıktığını gözler önüne serdi. Kalıpçılık, beyaz eÅŸya, havacılık, makine ve medikal alanlarındaki iÅŸ kayıplarını da gösteren araÅŸtırmaya göre, salgının tamamen kontrol altına alınıp Türkiye ekonomisinin eski iktisadi duruma dönüÅŸü 2021’de gerçekleÅŸecek. TİAD BaÅŸkanı Fatih Varlık, sektörün ciddi ekonomik kriz yaÅŸadığını ancak buna raÄŸmen iÅŸçi çıkarmadığını, çünkü sanayi imalatında kilit rol oynayan takım tezgahlarına gerekli destek ve ağırlığın verilmesi halinde, dünyanın yeni normale dönüÅŸünde Türkiye için bir baÅŸarı hikayesi yakalanabileceÄŸini ifade etti.
Koronavirüs salgınının küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle, yılın ilk çeyreÄŸinde makine ihracatı 4,3 milyar dolarda kalırken, ihracat artış oranı geçtiÄŸimiz yılın aynı dönemine göre gerileyerek yüzde 0,4 oldu. Sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 80’inin Mart ayında sipariÅŸ kaybı yaÅŸadığını, yüzde 50’sinin ise hiç sipariÅŸ alamadığını vurgulayan Makine İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Kutlu KaravelioÄŸlu, “İhracat rakamlarımıza hızla yansıyacak bu kaybı yılın ikinci yarısında telafi edebilmemiz için, kamu planlarında odak ve pilot sektör olarak seçilen makine sanayiinin mutlaka mücbir sebep kapsamına alınması gerekiyor. Çin ve Almanya, iki küresel güç olarak 2030 stratejilerine baÄŸlı kaldılar ve normalleÅŸme sürecinde asıl rekabet alanı olacak makine sektörlerine destek verdiler. Pandeminin kontrol altına alınmasıyla birlikte hızla sertleÅŸecek küresel rekabette güçlü kalabilmemiz, firmalarımızın likidite ve kadrolarını korumalarıyla ancak mümkün olabilir. Çin ile ilk kapışma alanımız Avrupa pazarı olacak” dedi.
SEYAD her koÅŸulda güvenilir iletiÅŸim için görev başında
SEYAD üyesi yayıncı kuruluÅŸlar, yayınlar ve yayıncılar olarak bu süreçte güvenilir bilgi ve haber kaynağı olmaya devam ediyor.
Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi (SEYAD), dernek üyesi yayıncı kuruluÅŸlar adına yaptığı basın açıklamasında; Sektörel uzmanlık, devamlılık ve tanınırlıkları ile bulundukları alanda etkin bir hizmet sunan yayıncıların, faaliyetlerini her koÅŸulda sürdüreceÄŸinin altının çizildiÄŸi açıklamada, ekonominin hareket kazanması için yeni koÅŸulların anlaşılması ve uyum saÄŸlanması adına önemlerin artırıldığı duyuruldu.
Metal, Makina sektöründeki geliÅŸmeleri MetalMakina Mayıs-Haziran e-Dergisinde Hemen Okuymak için aÅŸağıdaki LİNKİ TIKLAYINIZ
https://issuu.com/ajansmik/docs/metalmakina_may_s_haziran_2020__e_dergi_sayi_243
Gelecek sayıda buluÅŸana kadar saÄŸlık, huzur ve sevinçle kalın.
Ahmet Pelit
ahmet@ajansmik.com
Yazıyı Paylaş: