Ocak ayında makine ihracatı 2,1 milyar dolar
Makine sektörü yıla yüzde 20,1 ihracat artışı ile başladı
Makine İhracatçıları BirliÄŸi (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, Ocak ayında Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 20,1 artarak 2,1 milyar dolar oldu. Dünya ekonomisindeki küçülme ve duraÄŸanlaÅŸma beklentilerine yönelik yeni stratejiler geliÅŸtirilmesi gereken bir dönemde Türkiye’nin bir kez daha deprem gerçeÄŸiyle yüzleÅŸmek zorunda kaldığını belirten Kutlu KaravelioÄŸlu, “Afet kurtarma çalışmalarına katkı vermek üzere; Türkiye genelinde önde gelen ihracatçılarımız sevke hazır bütün makinelerini sahaya gönderdiler, bunun yanında servis ve bakım onarım kadrolarının da hemen tamamını görevlendirdiler. Bundan sonraki süreçte odağımızda bölgenin barınma ve altyapı ihtiyaçları olacaktır” dedi.
Türkiye'nin makine ihracatı Ocak ayında geçtiÄŸimiz yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 3, deÄŸer olarak yüzde 20,1 artarak 2,1 milyar dolar oldu. Geçen yılın ortasından itibaren hızlanan artış grafiÄŸi ile ana pazarlar arasında ikinci sıraya yükselen Rusya’ya Ocak ayı ihracatında artış yüzde 210 oldu. Aynı ayda yüzde 22,6 artarak 273 milyon dolara ulaÅŸan Almanya ihracatını, 165 milyon dolarla Rusya ve yüzde 29,9 artarak 117 mlyon dolara ulaÅŸan ABD ihracatı izliyor.
Ocak ayını önemli bir artış ile geride bırakan sektör, KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerden etkilenen illerde görev üstlenmek için de seferber oldu. Depremin hemen ardından enkaz altından kurtarma faaliyetlerine katkı saÄŸlamak üzere; inÅŸaat ve madencilik makineleri alanındaki iÅŸletmeler baÅŸta olmak üzere, firmaların hızla harekete geçtiÄŸini belirten Makine İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Kutlu KaravelioÄŸlu ÅŸunları söyledi:
“Depremin ilk anından itibaren mobil vinçler gibi kaldırma makinelerine, kazıcı ve yükleyici gibi iÅŸ makinelerine, jeneratörler gibi elektrik makinelerine yoÄŸun ihtiyaç hasıl oldu. Bu makineler her ilimizde, baÅŸta inÅŸaat müteahhitleri ve madencilerimiz, kiralama kuruluÅŸlarımız, resmî kurumlarımızın teÅŸkilatları ve belediyelerimiz olmak üzere çok sayıda kullanıcımızın envanterinde büyük miktarlarda yer almakla birlikte, ilk anda, gerek felaketin yıkıcılığı ve yaygınlığı gerekse makinelerin ve operatörlerinin büyük kısmının iÅŸ göremez hale gelmeleri nedeniyle yetersiz kaldı. Bu büyük felaket karşısında, hiçbir surette yeterli olamayacaklarını da bugün, enkaz başında sayıları 12 bini aÅŸmış iÅŸ makinesinin çalışıyor olmasından anlıyoruz”.
Afet kurtarma çalışmalarına katkı vermek üzere; Türkiye genelinde önde gelen ihracatçıların sevke hazır bütün makinelerini sahaya gönderdiÄŸini, bunun yanında servis ve bakım onarım kadrolarının da hemen tamamını görevlendirdiÄŸini belirten KaravelioÄŸlu, “Türkiye Makina Federasyonu ile İMDER, İSDER, TARMAKBİR, MİB gibi; üyelerinin mevcut imkanlarını sahaya yansıtmaları için yoÄŸun uÄŸraÅŸ vermiÅŸ bütün derneklerimize müteÅŸekkiriz. Bundan sonraki süreçte odağımızda depremzedelerin barınma ve altyapı ihtiyaçları olacaktır. Acımız büyüktür; hayatını kaybeden meslekdaÅŸlarımıza ve yurttaÅŸlarımıza rahmet, geride kalanlara sabır ve baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz” dedi.
“Öncelikli gündemimiz bölgenin ihtiyaçlarıdır”
Makinecilerin kamu ve sivil toplum kuruluÅŸlarıyla koordineli bir ÅŸekilde insani yardımlarını sürdürdüÄŸünü belirten KaravelioÄŸlu ÅŸu an acil gündem olarak bölge halkının ihtiyaçlarını öncelediklerini ifade ederek ÅŸunları söyledi:
“Ülkece dayanışma içinde olmamız gereken bu zorlu süreçte, enerji, su, kanalizasyon, soÄŸuk zincir gibi altyapı hizmetlerinin kesintiye uÄŸramaması için büyük önem taşıyan makine sektörünün, sivil savunma faslındaki önemi de yeniden anlaşıldı. Yurdun dört bir yanından ihtiyaç malzemeleri bölgeye akarken, firmalarımız ısıtıcılar, tuvaletler, su depoları, mobil mutfaklar gibi ürünleri hızlıca imal edip bölgeye ulaÅŸtırma gayretinde oldu. Birçok imalatçımız kapasitelerinin bir kısmını konteyner üretimine ayırdı. Üyelerimiz, geçici kentlerin bütün ihtiyaçlarında olduÄŸu gibi, kısmen veya tamamen yenilenecek yerleÅŸim yerlerinin pompa istasyonları, içme suyu ve kanalizasyon hatları gibi altyapı gereksinimlerinin saÄŸlanması konusundaki çalışmalarını da sürdürüyorlar. Makine İhracatçıları BirliÄŸi olarak, sektörün bütün örgütleri gibi, enkaz kaldırma ve inÅŸaat çalışmalarının hızlı yürütüleceÄŸi bundan sonraki süreçte bölgenin baÅŸlıca ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı saÄŸlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceÄŸiz. Uluslararası dayanışma saÄŸlamak ve insani yardımlarını ülkemize ulaÅŸtırmak isteyen yabancı dostlarımız için de yol gösterici olmayı sürdüreceÄŸiz.”
“Bölgedeki iÅŸletmelerimiz kısa zamanda yeniden faaliyete baÅŸlayacak”
Ocak ayında serbest bölgeler dahil 2,1 milyar dolar ihracata imza atan makine sektöründe depremden etkilenen KahramanmaraÅŸ, Gaziantep, Hatay, Adana, Malatya, Adıyaman, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır ve Åžanlıurfa’nın toplam payının yüzde 3 civarında olduÄŸunu belirten KaravelioÄŸlu ÅŸunları söyledi:
“Bölgede yer alan 2 bin 700’den fazla makine imalatçısının büyük ölçüde çelik binalarda çalışıyor olmaları, makine ve tesis hasarını en az seviyeye indirmiÅŸ olmakla birlikte çalışanlar için durum zorlu. Bölgenin ihracatının yarıdan fazlasını yapan Gaziantep ve Adana’da üretimi aksatacak meseleler öne çıkmıyor olsa da, üçüncü sıradaki Hatay’da sorunlar büyük ve personel kaybı had safhada. Sadece makine deÄŸil, bütün sektörlerin endiÅŸesi kadrolarının yaÅŸam gereksinimlerinin acilen giderilmesi. Nakdi, ayni bütün yardımların nihai hedefi yaraların sarılarak insanların kentsiz, kentlerin insansız kalmaması. Makine imalatı için büyük önem taşıyan demir-çelik sektöründeki iÅŸletmelerin de kısa süre içinde eski kapasitesine döneceÄŸini öngörüyoruz. Zarar gören yapıların yeniden inÅŸası ve acıların hafiflemesi zaman alacaktır fakat sınai iÅŸletmelerin olabildiÄŸince çabuk faaliyete baÅŸlaması, 15 bine yakın kiÅŸinin makine sektöründe çalıştığı ve firmaların 800 milyon dolara yakın makine ihracatına imza attığı bölgenin ekonomik sürdürülebilirliÄŸine de büyük katkı saÄŸlayacaktır.”
“Kaynaklar verimli kullanılarak afetin ekonomik hasarı karşılanabilir”
Makine sektörünün Türkiye'nin tehditleri savuÅŸturma gücü ve teknolojik bağımsızlığı için ne kadar önem taşıdığının ve son yıllarda yaptığı büyük atılım ile ihtiyaçları karşılamakta ne kadar mahir hale geldiÄŸinin Covid salgınından sonra afet vesilesiyle bir kez daha görüldüÄŸünü belirten KaravelioÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:
“Bu afet bazılarımıza sandıkları kadar ileri olmadığımızı, bazılarımıza da sandıklarından daha geride olduÄŸumuzu hissettirdi. Karamsarlık hali umumi ve çok doÄŸal olmakla birlikte, her zamankinden daha fazla çalışmak ve bölge halkının yaralarını çok hızlı sarmak zorunda olduÄŸumuz bir sürecin başındayız. YaÅŸadığımız felaketin ekonomimize verdiÄŸi zarar büyük ve kentlerin yeniden inÅŸası için GSYİH'den önemli bir pay ayrılması gerekecek fakat tedavinin psikolojik tarafı çok daha önemli. Yabancı kaynaklar, asrın felaketi olarak tanımlanan bu depremlerin ekonomimize hasarının 40 milyar doları bulabileceÄŸini hesaplıyorlar. Senede 100 milyar dolara yakın makina teçhizat yatırımı yapa gelen Türkiye’nin, bir yılda ithal ettiÄŸi makinelerin toplam bedeline yakın bu büyük meblağın altından, kaynaklarını en verimli ÅŸekilde kullanarak kalkacağına ÅŸüphemiz yoktur”.