Yapay zeka etik kuralları: Bosch, yapay zekanın kullanımı için bir kılavuz düzenliyor
- Yapay zeka etik kuralları: Bosch, çalışanlarına sunduÄŸu bir dizi yol gösterici ilke ile yapay zekaya iliÅŸkin toplumsal tartışmada tutumunu belirliyor
- En önemli ilke: Yapay zeka güvenli, saÄŸlam ve açıklanabilir olmalıdır ve yapay zekanın kontrolü insanlarda olmalıdır.
- Bosch CEO'su Volkmar Denner: “Hedefimiz, insanların yapay zekaya dayalı ürünlerimize güvenmesidir”
- AÄŸa baÄŸlı ve akıllı ürünlerde güven oluÅŸturmak için tasarlanan birlikler ve iÅŸ ortaklıkları.
Bosch, yapay zekanın kullanımına iliÅŸkin etik “kırmızı çizgiler” belirledi. Åžirket, akıllı ürünlerinde yapay zeka kullanımını yöneten baÄŸlayıcı kurallar yayınladı. Bosch’un yapay zeka etik kuralları ÅŸu ilkeye dayanıyor: Tüm yapay zeka tabanlı kararlarda son söz insanlarda olmalıdır. Berlin’de düzenlenen ÅŸirketin yıllık IoT konferansı Bosch ConnectedWorld’ün (BCW) açılışında, Bosch CEO’su Volkmar Denner, “Yapay zeka, insanlara hizmet etmelidir. Yapay zeka etik kurallarımız, çalışanlarımıza akıllı ürünlerin geliÅŸtirilmesi konusunda rehberlik saÄŸlıyor. Amacımız, insanların yapay zeka ürünlerimize güvenmesini saÄŸlamaktır.” dedi.
Yapay zeka, Bosch açısından hayati öneme sahip bir teknoloji. 2025 itibarıyla tüm Bosch ürünlerinin ya yapay zeka içermesi ya da yapay zeka yardımıyla geliÅŸtirilmiÅŸ veya üretilmiÅŸ olması hedefleniyor. Åžirket, yapay zeka ürünlerinin saÄŸlam, güvenilir ve açıklanabilir olmasını istiyor. Bosch CDO ve CTO’su Michael Bolle, “Yapay zeka bir kara kutu olursa, insanlar ona güvenmeyecektir. Ancak aÄŸa baÄŸlı bir dünyada güven esas olacaktır.” dedi. Bosch, güvenilir yapay zeka tabanlı ürünler üretmeyi hedefliyor. Etik kurallar, Bosch’un bir yenilik arayışını sosyal sorumluluk hissi ile bir araya getiren “YaÅŸam için teknoloji” sloganına dayanıyor. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Bosch, 20.000 çalışanına yapay zeka kullanımı konusunda eÄŸitim vermeyi planlıyor. Bosch’un bu teknolojinin sorumlu kullanımını yöneten yapay zeka etik kuralları, bu eÄŸitim programının bir parçası olacak.
Yapay zeka, çok büyük bir potansiyel sunuyor
Yapay zeka, ilerlemenin ve büyümenin global itici gücü. ÖrneÄŸin, yönetim danışmanı PwC, bugün ve 2030 yılı arasında yapay zekanın Çin’de GSYİH’yi yüzde 26, Kuzey Amerika’da yüzde 14 ve Avrupa’da ise yaklaşık yüzde on civarında artıracağını öngörüyor. Bu teknoloji, ulaşım, iklim eylemi, tıp ve tarım gibi birçok alanda zorlukların üstesinden gelmeye ve sonuçları optimize etmeye yardımcı olabilir. Algoritmalar, çok yüksek miktarlarda veriyi deÄŸerlendirerek kararları gerekçelendirebiliyor ve otonom olarak alabiliyor. Böylece, baÄŸlayıcı AB standartlarının yürürlüÄŸe girmesinden çok önce Bosch, bu teknolojinin kullanımının ortaya çıkarttığı etik soruları aktif olarak ele alma kararını aldı. Bu sürecin ahlaki dayanağı, BirleÅŸmiÅŸ Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’nde yer alan deÄŸerler tarafından saÄŸlanmaktadır.
Kontrol, insanlarda olmalıdır
Bosch’un yapay zeka etik kuralları, insan gözetimi olmadan yapay zekanın insanlar hakkında herhangi bir karar almamasını ÅŸart koÅŸar. Yapay zeka, insanlara bir araç olarak hizmet vermelidir. Üç olası yaklaşım tanımlanmaktadır ve hepsinin bir ortak yanı var: Bosch tarafından geliÅŸtirilen yapay zeka ürünlerinde, teknolojinin verdiÄŸi kararlarda kontrol insanlarda olmalıdır. İlk yaklaşımda (kontrol insanda) yapay zeka, insanların nesneleri veya organizmaları sınıflandırmasına yardımcı bir karar destek uygulaması gibi sadece yardım amacı taşır. İkinci yaklaşımda (insan döngünün içerisinde) ise bir akıllı sistem, insanların istediÄŸi zaman geçersiz kılabileceÄŸi kararları bağımsız bir ÅŸekilde ele alır. Buna örnek olarak, insan sürücünün örneÄŸin bir park destek sisteminin kararlarına doÄŸrudan müdahale edebileceÄŸi kısmi otonom park etme gösterilebilir. Üçüncü yaklaşım (insan sürecin üzerinde), acil fren sistemleri gibi akıllı teknolojilerle ilgilidir. Bu noktada mühendisler, geliÅŸtirme süreci sırasında belirli parametreler tanımlar. Burada, karar verme sürecinde insan müdahalesi bulunmaz. Parametreler, yapay zekanın sistemi etkinleÅŸtirip etkinleÅŸtirmemeye karar vermesine iliÅŸkin dayanak saÄŸlar. Mühendisler, geçmiÅŸe dönük olarak sistemin tanımlanan parametrelerin içerisinde kalıp kalmadığını test eder. Gerek olması halinde, bu parametreler ayarlanabilir.
Birlikte güven oluÅŸturma
Bosch, yapay zeka etik kurallarının yapay zeka konusundaki toplumsal tartışmanın azaltılmasına katkıda bulunmasını umuyor. Denner, “Yapay zeka hayatlarımızı her açıdan deÄŸiÅŸtirecek. Bu nedenle söz konusu tartışma son derece önemli.” dedi. Akıllı sistemlere yönelik güveni oluÅŸturmak için teknik bilgiden daha fazlası gerekiyor. Politika yapıcılar, bilim topluluÄŸu ve halk arasında yakın bir diyaloga da ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle Bosch, yapay zekanın etik boyutu gibi konuları incelemek üzere Avrupa Komisyonu tarafından görevlendirilen bir kuruluÅŸ olan Yapay Zeka Üst Düzey Uzman Grubu’na katıldı. Halihazırda yedi lokasyondan oluÅŸan bir global aÄŸ içerisinde yer alarak ve Amsterdam Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi (Pittsburgh, PA) ile iÅŸ birliÄŸi yaparak Bosch, daha güvenli ve daha güvenilir yapay zeka uygulamaları geliÅŸtirme konusunda çalışmalar yürütüyor. Benzer bir ÅŸekilde, Baden-Württemberg’de bulunan Cyber Valley (Siber Vadi) araÅŸtırma birliÄŸinin bir kurucu üyesi olarak Bosch, 700 uzmanının kısa bir süre içerisinde ÅŸirket dışından araÅŸtırmacılar ve startup çalışanları ile birlikte çalışmaya baÅŸlayacağı bir yapay zeka kampüsünün inÅŸaatına 100 milyon Euro yatırım yaptı. Yine son derece önemli olarak, Bosch tarafından kurulan bir komite olan Dijital Güven Forumu, önde gelen uluslararası dernekler ve örgütlerden uzmanlar arasında yakın bir diyalog geliÅŸtirmeyi hedefliyor. Forumun 11 üyesi, Bosch ConnectedWorld 2020’de bir araya geliyor. Bolle, “Ortak hedefimiz, nesnelerin internetini güvenli ve güvenilir hale getirmektir.” dedi.
170’ten fazla konuÅŸmacı ve 80’den fazla katılımcı
Bosch ConnectedWorld (19–20 Åžubat 2020), aÄŸa baÄŸlı dünyada en son trendleri ve geliÅŸmeleri sergileyen 80’den fazla katılımcıyı bir araya getiriyor. 170’in üzerindeki konuÅŸmacı arasında Bosch CEO’su Volkmar Denner ve Bosch CDO/CTO’su Michael Bolle ve ayrıca Roland Busch (Siemens CEO Yardımcısı), Axel Stepken (TÜV Süd Yönetim Kurulu BaÅŸkanı) ve Scott Guthrie (Apple Bulut ve Yapay Zeka Grubu BaÅŸkan Yardımcısı) yer alıyor. EtkinliÄŸin ana programları arasında açılış konuÅŸmaları, büyük bir fuar ve bir hackathon (yazılım yarışması) bulunuyor. Bu yıl yedincisi düzenlenen Bosch ConnectedWorld, dünyanın nesnelerin internetine adanan en büyük uluslararası forumlarından bir tanesidir.
Bir bakışta: Bosch’un yapay zeka etik kuralları içerisinde yer alan ilkeler
- Tüm Bosch yapay zeka ürünleri, ÅŸirketin bir yenilik arayışını sosyal sorumluluk hissi ile bir araya getiren “YaÅŸam için teknoloji” sloganımızı yansıtmalıdır.
- İnsanları etkileyen yapay zeka kararları, son söz insanda olmadan alınmamalıdır. Yapay zeka, insanlar için bir yardımcı ve araç olmalıdır.
- Güvenli, saÄŸlam ve açıklanabilir yapay zeka ürünleri geliÅŸtirmek istiyoruz.
- Güven, ÅŸirketimizin temel deÄŸerlerinden bir tanesidir ve kendimizi güvenilir yapay zekaya adadık.
- Yapay zekaların geliştirilmesi sırasında, yasallık ilkesine ve diğer etik ilkelere uyarız.
Detaylı Bilgi İçin:
Nuray SaÄŸlam, Bosch Türkiye Kurumsal İletiÅŸim
0 (216) 432 01 32 nuray.saglam@tr.bosch.com